Wat is het?

Helpt u mee om gladde wegen en paden te voorkomen?

Zodra we weten dat het glad kan worden, gaan we aan de slag om dit zo goed mogelijk te bestrijden.

Hoe werkt het?

Strooiroutes

Zeker bij plotseling optredende gladheid is het niet altijd mogelijk om alle wegen binnen een heel korte tijd te strooien. De gemeente heeft de wegen daarom verdeeld in drie categorieën:

  • A-route: altijd strooien;
  • B-route: alleen strooien tijdens reguliere werktijd, indien voldoende strooizout voorradig; B-routes zijn de kleinere wegen die niet zo’n druk verkeer kennen.
  • C-route: in principe niet strooien.

We proberen de wegen en trottoirs in de buurt van bejaardenhuizen, scholen, bushaltes en dergelijke steeds zo goed mogelijk gestrooid te hebben.

De plattegrond met daarop de strooiroutes vindt u onderaan de pagina bij het kopje 'Aanvullende info'.

Strooien is overigens niet altijd even effectief. Bij sneeuwval werkt het zout alleen maar doeltreffend als er voldoende verkeer over rijdt. Bij zeer lage temperaturen is de werking van het zout minimaal. Houdt u er in die gevallen dus rekening mee dat het glad kan zijn, óók als er gestrooid is!

Wat moet ik doen?

Helpt u zelf ook mee?

U kunt ons en uw buurtgenoten helpen door de stoep voor uw huis schoon te vegen. Zijn uw buren/buurtgenoten zelf niet in staat om hun stoep schoon te houden, help ze dan een handje!
Ook kunt u bij sneeuwval er voor zorgen dat de straatkolken van het riool schoongemaakt worden van sneeuw zodat het dooiwater (en de bergen sneeuw) snel afgevoerd wordt. We voorkomen dan dat er plassen ontstaan die weer kunnen bevriezen.
Wilt u strooizout gebruiken bij het schoonhouden van uw oprit en de stoep voor uw huis, dan kunt u dit kopen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Aanvullende info

Op de kaart met de strooiroutes ziet u de routes van de gemeentelijke strooiwagens in drie categorieën:

  • A (rood): Wordt altijd gestrooid
  • B (blauw): Wordt alleen gestrooid tijdens reguliere werktijden, als er voldoende strooizout is
  • Zwarte route: Wordt gestrooid door Rijk en provincie