Op vrijdag 16 september gaf wethouder Ad van Beek het startsein voor de vervanging van onze conventionele openbare verlichting door duurzame ledverlichting. Dit gebeurde in samenwerking met Heijmans, die dit jaar de openbare verlichting in een aantal straten in Oirschot gaat vervangen. Samen zetten we zo weer een belangrijke stap in het duurzamer maken van Oirschot.

Het gaat om straten die gelegen zijn in zowel het buitengebied en het bedrijventerrein, als binnen de be-bouwde kom. Elk jaar wordt er gefaseerd een deel van de verlichting vervangen, zodat in 2025 gemeente Oirschot volledig over is op openbare ledverlichting. Hiermee besparen we zo’n 25 – 40% kwu per jaar op het energieverbruik. 

Gefaseerd vervangen

Er is gekozen om eerst de grootste energieverbruikers te vervangen. Dat zijn de lampen die momenteel met oranje kleurig licht schijnen. Vervolgens wordt er een start gemaakt met het vervangen van de TL-D en PL-L verlichting. Door te kiezen voor het jaarlijks gefaseerd vervangen van de conventionele verlichting door led-verlichting worden de investeringskosten gespreid tot en met 2025. Vanaf dat moment is alle openbare verlichting vervangen door ledverlichting. Daarnaast hebben we zo de ruimte om de markt goed in de gaten te houden. Zo kunnen we altijd inspringen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame verlichting.