Binnen het Basisteam De Kempen werken de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Veldhoven en Waalre samen aan veiligheid. In 2022 werden in Basisteam De Kempen tientallen kilo’s verdovende middelen in beslag genomen, 15 hennepkwekerijen zijn ontmanteld, tientallen aanhoudingen zijn verricht voor het bezitten, vervaardigen of verhandelen van harddrugs, diverse panden werden gesloten en naheffingen werden opgelegd. Dit is slechts een greep uit de resultaten. Dit blijkt uit het Jaaroverzicht ondermijning Basisteam De Kempen 2022, dat onlangs in de acht gemeenten is gepresenteerd.

Veiligheidsvraagstukken beperken zich niet tot gemeentegrenzen. Daarom werken de gemeenten in Basisteam De Kempen en in de rest van Oost-Brabant samen op het gebied van integrale veiligheid en handhaving. Dat versterkt de slagkracht en bovendien wordt kennis en expertise met elkaar gedeeld.

Logo Kempen 8 Eendracht, aandacht en Daadkracht

Het netwerk van samenwerkende partijen is inmiddels groot. Zo werken de acht gemeenten in Basisteam De Kempen nauw samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Politie, OM, Belastingdienst, de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), woningcorporaties, bedrijventerreinen en zorg- en welzijnsinstellingen.

Het logo van de GGD

Bruggen slaan

De samenwerking heeft het afgelopen jaar een groei doorgemaakt. Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling: “Ik ben blij dat we in de regio hebben geïnvesteerd in deze samenwerking. Een goede samenwerking is namelijk van groot belang om dit soort ondermijnende activiteiten op te sporen en direct aan te pakken. Het is een harde en meedogenloze wereld die soms dichterbij is dan we denken. Daarom is het belangrijk dat we hier stevig op inzetten. Ook u kunt daar een steentje aan bijdragen door alert te zijn op verdachte situaties en deze te melden. Zo houden we onze gemeente nog veiliger.” 

Versterking van de weerbare overheid en weerbare samenleving

Naast tal van acties om ondermijning aan te pakken was er aandacht voor bewustwording, vergroten van de meldingsbereidheid, weerbaarheid en preventie. Zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein werken daarvoor nauw samen. Zo zijn er inzetten geweest van de ‘bijtende bende’, dit is een initiatief om de bewustwording rondom milieuschade door drugsafval te vergroten. Verder zijn onder de noemer ‘Veilig ondernemen’ voorlichtingsacties gehouden voor ondernemers om signalen van ondermijning te onderkennen en te melden. Tot slot werden tientallen toezichthouders/ handhavers getraind in het herkennen van ondermijningssignalen. 

Melden helpt

Heeft u vermoedens van criminele activiteiten of ziet u een verdachte situatie? U kunt deze altijd anoniem melden door contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl(externe link). Melden kan ook bij de politie via 0900 88 44.

Logo Meld Misdaad Anoniem en het telefoonnummer: 0800 7000