Klimaatrobuuste inrichting omleidingskanaal Kleine Beerze:

 • Bevordering hemelwaterberging en infiltratie
 • Realisatie van twee op afstand bestuurbare stuwen
 • Aanpassen profiel en aanbrengen beplanting

Aanleiding

Door de verandering van het klimaat hebben we de laatste jaren last van veel regen en droogte. Deze droogte is helaas ook te merken in de ondergrond bij Middelbeers. Gemeente Oirschot en Waterschap De Dommel maakten samen een plan om deze droogte tegen te gaan. Het doel is zoveel mogelijk water in het gebied vast te houden, maar ook voorkomen dat de straten en velden onder water komen te staan. Het werk aan het omleidingskanaal helpt hieraan mee. Afgelopen jaar is een deel van het plan “van Waterlast naar Waterlust” uitgevoerd in het centrum van Middelbeers. De komende maanden staan enkele aanpassingen aan het omleidingskanaal Kleine Beerze gepland.

  Wat gaan we doen?

  In de toekomst gaan we zware regenval in Middelbeers naar het omleidingskanaal afvoeren. Daar houden de stuwen in het kanaal het regenwater tegen zodat het in de ondergrond kan wegzakken. Om dat beter en langer te kunnen doen, vernieuwen we de huidige stuwen. De stuwen 2 en 3 maken we op afstand bestuurbaar. Het standaard stuwpeil stellen we ongeveer 15 centimeter hoger in. Daardoor houden we extra water in de omgeving vast, zonder dat de velden drassig worden. Als de waterstand in het omleidingskanaal extreem hoog komt, voeren we het water veilig af. Met deze aanpassingen spelen we in op hevige buien en extreme droogte. Het omleidingskanaal is ooit aangelegd om het water uit de Kleine Beerze af te voeren, als het te hoog staat. Dat blijft zo.

  Naast het vernieuwen van de stuwen, maken we de oostelijke oever ten noorden van de Hertog Janstraat wat minder steil. Op die oever planten we bloemen, struiken en bomen. De westelijke oever blijft hetzelfde.

  Kaart omleidingskanaal kleine beerze

  Planning

  In de laatste week van september 2021 starten we met de werkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind november 2021 gereed.

  Meer informatie

  Heeft u nog vragen of opmerkingen voor de gemeente of het waterschap? Neem dan contact op met Peter Stabel via 0499 583 333 of info@oirschot.nl.

  In samenwerking met

  Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord Brabant en wordt samen met Waterschap de Dommel gerealiseerd.