Energie besparen en opwekken

Oirschot wil in 2040 energieneutraal zijn. We zetten in op energie besparen en duurzaam opwekken. Direct hulp bij het verduurzamen van uw woning? Op ons duurzaam gemeenteloket(externe link) vindt u alles over het duurzaam (ver)bouwen van uw huis. Zo staat deze website boordevol tips, huidige subsidieregelingen en kunt u onafhankelijk advies inwinnen.
Wilt u op de hoogte blijven van energie besparen en opwekken in Oirschot?
Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

Energie besparen en opwekken

Projecten

Samen op weg naar een duurzaam Oirschot!

Oirschot energieneutraal

In 2040 wil Oirschot energieneutraal zijn. Dat betekent dat alle gebruikte energie duurzaam en binnen de gemeentegrenzen wordt opgewekt.

In 2018 heeft de gemeenteraad van Oirschot de doelstelling ‘Oirschot energieneutraal in 2040’ vastgesteld. Dit betekent dat alle energie die we dan gebruiken duurzaam opgewekt wordt zodat geen schadelijke uitstoot plaatsvindt. Om in 2040 energieneutraal te zijn is de opgave dan ook om maximaal energie te besparen en de benodigde energie op te wekken met onder andere zonne- en windenergie. Dat doen we door bijvoorbeeld gebouwen te isoleren, ledverlichting te gebruiken en woningen te verwarmen zonder aardgas (bijvoorbeeld met een warmtepomp). Uiteindelijke willen we dat alle gebouwen in Oirschot aardgasvrij zijn. Om duurzame energie op te wekken zetten we in op zonnepanelen op daken en op zonnevelden. Er staan ook windmolens langs de snelweg om de gemeente Oirschot te voorzien van windenergie.

Duurzaam Gemeenteloket Oirschot

Op het online Duurzaam Gemeenteloket Oirschot leest u alles over het energiezuiniger maken van uw woning, beschikbare subsidies en wie u hiermee kan helpen. U vindt er uitgebreide uitleg over  isolatiemaatregelen zoals muurisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, dubbelglas, HR++ glas of triple glas maar ook over goede ventilatie (met warmteterugwinning). Voor duurzaam verwarmen met een warmtepomp, zonneboiler of vloerverwarming kunt u ook terecht bij het Duurzaam Gemeenteloket Oirschot. Informatie over het kosteloos aanvragen van een openbare laadpaal vindt u hier ook.

In gemeente Oirschot is een lokale energievereniging, KempenEnergie, actief. De medewerkers  helpen u graag bij uw weg naar verduurzaming. Zij organiseren fysieke en digitale bijeenkomsten, kunnen een energiescan van uw woning maken en houden zich bezig met energieprojecten.

Elektriciteit opwekken met eigen zonneparken

Om de negatieve gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan is er wereldwijd afgesproken om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Energiebesparing en zonnepanelen op daken helpen daar al bij. Maar ook een zonneweide, zonnepark of windpark zijn nodig om genoeg schone energie op te wekken. In de regionale energiestrategie (RES) maken wij hier afspraken over met de andere gemeenten binnen de regio.