De bewoners van het buitengebied in de gemeente Oirschot krijgen steeds vaker te maken met rioleringsproblemen bij regenachtig weer. Dit komt omdat het rioolsysteem (vacuüm- of drukriolering) in het buitengebied teveel regenwater te verwerken krijgt. Het systeem is echter alleen ontworpen voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater en niet voor de afvoer van schoon regenwater.

Het blijkt dat er toch veel regenpijpen in het buitengebied aangesloten zijn op het rioolsysteem. Het afvoeren van regenwater via het riool is niet toegestaan. Daardoor raakt het overbelast bij hevige regenval. Er ontstaat een enorme toename aan storingen in het hele systeem. 

Regenwater is waardevol

Door de overbelasting van het rioolsysteem ontstaan er ook storingen bij andere inwoners. Los van deze storingen is het zonde om schoon regenwater via het riool te mengen met vuil water om het dan af te voeren naar de rioolwaterzuivering. Regenwater is geen afvalwater maar waardevol zoet water voor de bodem.

Regenpijp loskoppelen van riolering

We vragen de bewoners van het buitengebied dan ook om zoveel mogelijk de bestaande hemelwaterafvoeren die nu aangesloten zijn op de riolering af te koppelen. Dit wil zeggen regenwater op het eigen perceel opvangen, vasthouden en zo nodig afvoeren naar de bodem (infiltreren) of een sloot. Dit is uiteindelijk goedkoper, beter voor het milieu en ook voorkomen we daarmee problemen met het functioneren van de riolering.

Meer informatie over het afkoppelen van uw regenpijp staat op https://www.oirschot.nl/klimaatbestendig-oirschot. Met vragen of voor advies kunt u contact opnemen met de gemeente via info@oirschot.nl