In Nederland zijn er plantensoorten die van nature niet in ons land voorkomen en een bedreiging vormen voor andere flora en fauna of veel overlast veroorzaken. In onze gemeente gaan we de strijd aan met de Japanse duizendknoop en de Reuzenberenklauw. We inventariseren en bestrijden deze twee plantensoorten actief. Daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken. Meld het bij ons als u de plantensoorten in de openbare ruimte tegenkomt en verwijder de planten op uw eigen terrein.  

Planten in de openbare ruimte

Komt u de Japanse duizendknoop of Reuzenberenklauw tegen in de openbare ruimte of in bossen of andere natuurgebieden? Controleer dan eerst of de plek bij ons al bekend is via het overzicht hieronder. Wanneer de groeiplaats niet in het overzicht staat, wilt u de locatie dan bij ons melden? Maak een melding via Reppido, stuur een mail naar info@oirschot.nl of bel naar (0499) 58 33 33.

We bestrijden deze planten actief door onder andere het uitgraven en stomen van de planten. Daarnaast monitoren we frequent om te kijken of de middelen effectief zijn.

Japanse duizendknoop

Reuzenberenklauw

Andreasstraat

Pallande

Beerschotseweg

Spoordonkseweg

Berkdijk

Theo van de Loo pad

Broekdijk (MTB route)

 

Broekeindsedijk (kapel)

 

De Kruik en zwembad

 

Eindhovensedijk

 

Gijzelaar

 

Groenewoud

 

Heersdijk

 

Hoogeindsedijk

 

Kanaaldijk

 

Krukkerd

 

Oude Grintweg

 

Scheper

 

Schepersweg

 

Sonnevanck

 

Sparrendijk

 

Sparrendijk (mountainbike route)

 

Spoordonkseweg

 

Spreeuwelsedijk

 

Straatsewijk

 

Theetuin

 

Westelbeersedijk

 

Planten op eigen terrein

Heeft u Japanse duizendknoop of Reuzenberenklauw in uw eigen tuin of op uw terrein? Lees dan verder hoe u de planten herkent, wat de gevaren zijn en wat u kunt doen.

Japanse duizendknoop

Binnenkant wortel Japanse duizendknoop
rode nerven Japanse duizendknoop
stengel Japanse duizendknoop
blad Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop in bloei
witte uitlopers Japanse duizendknoop

Oranje gloed op de  wortel

Rode nerven

Groene stengel met rode vlekken

Blad zig-zag op tak

Witte bloemen vanaf augustus

Witte uitlopers wortels

De Japanse duizendkoop herkennen

  • De Japanse duizendknoop is een plant die 1 tot 4 meter hoog wordt
  • De plant bestaat uit een grote bos met stengels die uit de grond komen.
  • De stengels zijn groen met roodbruine vlekken en hol van binnen.
  • De bladeren zijn hartvormig en staan om en om op de stengel.
  • De Japanse duizendknoop bloeit van juli t/m oktober met crèmekleurige/witte bloemen.
  • De wortels zijn van binnen oranje.
  • Uit de wortelknol komen witte uitlopers. Deze lijken op asperges.

Gevaren Japanse duizendknoop

Door de enorme groeikracht van deze plant verdringt het de plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen. Daarnaast brengt de Japanse duizendknoop schade aan gebouwen, funderingen, taluds, leidingen, rioleringen en wegen.

Wat moet ik doen?

Vanwege de snelle verspreiding is het belangrijk dat u als inwoner of ondernemer meewerkt aan de bestrijding van de plant.

  • Probeer de plant en de uitlopers uit te graven, zonder dat er wortels achterblijven. Uit een klein stukje achtergebleven wortel kan namelijk weer een nieuwe plant groeien. Het beste kunt u steeds stukken van 30 cm afgraven, zodat de wortels goed zichtbaar zijn.
  • Maai de Japanse duizendknoop alleen als u van de groeiplaats een gazon maakt. In andere gevallen versnelt u door maaien de aanmaak van wortels.
  • Voer de plantenresten af in de restafval of ondergrondse container en niet in de GFT-bak, de composthoop of openbaar gebied. Dit voorkomt verdere verspreiding van de plant.
  • Eventueel kunt u een wettelijk toegestaan bestrijdingsmiddel (externe link)toepassen aan het einde van het groeiseizoen (september).

Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw

In bloei

Reuzenberenklauw herkennen

  • De Reuzenberenklauw wordt 3 tot 5 meter hoog.
  • De stengels zijn 5 tot 10 cm in doorsnede en purper gevlekt.
  • De bladeren kunnen tot 3 meter lang worden en hebben diepe veervormige insnijdingen.
  • De bloeiende witte bloemschermen zijn zeer groot (30 tot 50 cm).

Gevaren Reuzenberenklauw

De plant kan veel overlast veroorzaken. De Reuzenberenklauw scheidt bij beschadiging stoffen af die onder invloed van zonlicht brandblaren op de huid veroorzaken. Net als de Japanse Duizendknoop heeft ook de Reuzenberenklauw een enorme groeikracht waardoor andere plantensoorten verdrongen worden. Oevers en taluds worden instabieler door het verdwijnen van de ondergroei, vooral in de winterperiode als de bodem onbedekt is.

Wat moet ik doen?

Als u Reuzenberenklauw in uw tuin heeft, dan mag u die laten staan. U moet wel voorkomen dat er zaden worden gevormd, waardoor de planten zich kunnen verspreiden. Wilt u de plant bestrijden, dan moet u hiermee zo vroeg mogelijk beginnen. In een vroeg stadium is de plant vaak nog weg te krijgen.

  • Draag bij verwijderen altijd beschermende kleding die het hele lichaam bedekt. Draag handschoenen en een masker om uw huid niet bloot te stellen aan sap of zonlicht. Reinig achteraf het gebruikte gereedschap met water.
  • De meest effectieve bestrijdingsmethode is het afsteken van de plant bij de wortel. Het groeipunt van de plant bevindt zich ongeveer 15 tot 20 cm onder de grond, bovenaan een dikke penwortel. Door het groeipunt af te steken sterft de plant.
  • Verzamel voorzichtig de uitgebloeide bloemschermen in een vuilniszak. De zaden vallen er namelijk makkelijk af.
  • U kunt de plant ook afmaaien. Dit moet dan wel meerdere keren (minimaal 5 keer) per groeiseizoen herhaald worden.
  • Gooi de plantresten in de GFT-container.
  • Eventueel kunt u een wettelijk toegestaan bestrijdingsmiddel(externe link) toepassen aan het einde van het groeiseizoen (september).

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Mariëlle van Hoek via 0499 58 33 33.