Aantallen

In Nederland wonen naar schatting 270.000 mensen met de ziekte dementie. 12.000 daarvan zijn jonger dan 65 jaar. In Oirschot hebben circa 330 inwoners de ziekte dementie (2020). De komende jaren zal dit aantal stevig toenemen. 80% van de mensen met dementie wonen thuis.

Wandelingen voor mensen met dementie

Het platform Dementievriendelijk Oirschot organiseert vier keer per jaar wandelingen, in samenspraak met Platform Dementie Best. Deze wandelingen zijn speciaal voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, vrienden en kennissen. De wandelingen worden geleid door getrainde vrijwilligers, met dank aan het IVN. 

Activiteit

Meer info

Natuurwandeling voor mensen met dementie

6 november van 10.00 tot 12.30 (gratis)

Aanmelden of meer info? Kijk dan hier voor de uitgebreide folder of mail jokevanhout@hotmail.com of m.v.roosmalen@amaliazorg.nl

Dementievriendelijke Gemeenschap

Oirschot doet mee aan het provinciale project “Dementievriendelijke Gemeenschap”. We zetten ons samen in om Spoordonk, Oirschot en Oost-, West- en Middelbeers gemeenschappen te laten zijn waar mensen met dementie zolang mogelijk mee kunnen blijven doen en waar mantelzorgers zich gesteund voelen.

Dementie uit de taboesfeer

Een groep* van maatschappelijke en zorgorganisaties, ondernemers, vrijwilligers en verenigingen is aan de slag gegaan om de ziekte dementie uit de taboesfeer te halen! Dat doen we door het geven van voorlichting en cursussen en door het organiseren van activiteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Doet u ook mee? Heeft u een idee, wilt u iets mee organiseren of hebt u interesse in meer informatie?
E-mail: oirschotdementievriendelijk@gmail.com 

Omgaan met mensen met dementie tijdens corona

De uitbraak van corona heeft een enorme invloed op onze samenleving, Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis.

We hebben een aantal links naar websites verzameld waarmee je op veel vragen antwoord vindt. Toch nog een andere vraag: stuur een mail aan oirschotdementievriendelijk@gmail.com en wij gaan op zoek naar antwoorden.

Dementiewijzer

Mag iemand met dementie nog autorijden? Het antwoord op deze en 19 andere veelgestelde vragen vindt u in de gloednieuwe dementiewijzer ontwikkeld door Joriszorg, Amaliazorg, Archipel en Valkenhof. Op deze manier willen zij familie, vrienden en kennissen van iemand met dementie op een laagdrempelige manier informatie geven over dementie. Met de tips en antwoorden kun je nog beter aansluiten bij de belevingswereld van je naaste. De dementiewijzer bestaat uit 20 veel gestelde vragen met antwoorden en 20 communicatietips.

Download en meer info over Amaliazorg

Download en meer info over Joriszorg 

Partners in Oirschot Dementievriendelijk:

  • Amaliazorg
  • Alzheimercafé Best Oirschot Son & Breugel
  • Kempenhorst College
  • Joris Zorg
  • LEV Groep team Wijzer
  • Oirschot Zorgt
  • Wooninc.
  • Diverse vertegenwoordigers uit het bedrijfs- en verenigingsleven