Wat kost het?

Tarieven huwelijk/geregistreerd partnerschap:

 • Op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 tot 17.30 uur: € 507,55.
 • Op zaterdag tussen 09.00 tot 17.30 uur: € 542,10.

Door de gemeente beschikbaar stellen van een getuige: € 24,55 per getuige per kwartier.

Voor het wijzigen danwel annuleren van een afspraak kan € 67,70 in rekening worden gebracht.

Trouw- of partnerschapsboekje € 33,65.

Gratis trouwen is alleen mogelijk voor paren waarvan tenminste één persoon in de gemeente Oirschot woont met een gezamenlijk netto inkomen op of onder bijstandsniveau. Dit moet worden aangetoond met een zogenaamd IB-60 formulier, te verkrijgen bij de belastingdienst.

Als een paar aan deze voorwaarden voldoet is het voor hen mogelijk om te trouwen op een door hen gekozen tijdstip van maandag tot en vrijdag tussen 09.00 uur en 17.30 uur op basis van beschikbaarheid. Zij krijgen dan een ceremonie van 30 minuten met (indien gewenst) een persoonlijke toespraak in de trouwkelder van het oude Raadhuis aan de markt in Oirschot.

Wat is het?

Wat leuk dat u uw relatie met uw partner officieel wilt laten vastleggen in een geregistreerd partnerschap. Om dat te kunnen doen, meldt u dit uiterlijk twee weken van tevoren bij de gemeente.

Wat moet ik doen?

Als u informatie wilt over het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Oirschot, bel dan met de afdeling Burgerzaken. Als u langs wilt komen voor informatie of het bekijken van de raadskelder, dan moet u hiervoor een afspraak maken.

Als u een verzoek wilt indienen voor het aanwijzen van een locatie voor de partnerschapsregistratie, moet u uiterlijk 6 weken voor de dag van partnerschapsregistratie uw schriftelijke verzoek indienen bij de afdeling Burgerzaken. De voorwaarden en formulieren kunt u vinden onder openbare documenten.

Hoe werkt het?

Samen met de gemeente bespreekt u onder meer:

 • de datum;
 • de locatie;
 • welke ambtenaar u wilt;
 • wie uw getuigen zijn tijdens de ceremonie;
 • wat de kosten zijn.

Belangrijk is dat:

 • u en uw partner allebei 18 jaar of ouder zijn;
 • jullie ongetrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn 3 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

 • Als u trouwt, geeft u elkaar het ‘ja-woord’. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
 • Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen hebt, buiten de rechter om eindigen. Bij een huwelijk moet u altijd naar de rechter om te kunnen scheiden.
 • Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed(externe link), het huwelijk wel.

Partnerschap registreren op locatie

Voor het registreren van partnerschappen is de trouwkelder van het Oude Raadhuis in Oirschot aangewezen. Het is ook mogelijk om een verzoek in te dienen om een locatie naar uw keuze aan te laten wijzen voor uw partnerschapsregistratie. U kunt daarmee zelf bepalen waar u elkaar het ja-woord wilt geven. In principe kan de partnerschapsregistratie overal binnen de gemeentegrenzen plaatsvinden. Wel moet de locatie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden gaan onder meer over de bereikbaarheid voor gasten en de veiligheid. U kunt deze voorwaarden downloaden onder het kopje 'Documenten'.

Afspraak maken

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen via tel. 0499 - 58 33 33.

Aanvullende informatie

De trouwkelder

Foto's van de trouwkelder in het oude raadhuis kunt u vinden onder het kopje openbare documenten. In de trouwkelder van het oude raadhuis mogen maximaal 60 personen aanwezig zijn. In verband met de Corona-maatregelen gelden nu tijdelijk andere regels, zie hierboven.

Wilt u meer informatie over trouwen? Kijk eens op de website www.bruiloft.nl(externe link)

Wilt u rekening houden met de volgende zaken:

 • Als u met een koets en paarden bij de raadskelder aan de Markt wilt arriveren dan moeten de paarden voorzien zijn van een opvangmogelijkheid voor de uitwerpselen.
 • Het strooien met rijst is bij de raadskelder niet toegestaan. Als u wilt strooien met bijvoorbeeld rozenblaadjes moet u er zelf voor zorgen dat het weer opgeruimd wordt.
 • Het oplaten van wensballonnen is niet toegestaan. Het is in de gehele gemeente verboden om welke vorm van ballonnen dan ook op te laten, geen wensballonnen en ook geen heliumballonnen. Hiervoor kan ook geen toestemming worden gevraagd.

Heeft deze informatie u geholpen?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Ellen van Rokven

Ellen Rokven

Medewerkster Klantcontactcentrum