Om de negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen een halt toe te roepen is wereldwijd afgesproken het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Daarom zet de gemeente Oirschot in op onder andere energiebesparing en zonnepanelen op daken. Maar ook energie opwekken met zonne- en windparken is nodig om de klimaatdoelen te behalen. Daarom heeft de gemeenteraad van Oirschot op 30 juni 2020 het beleid grootschalige zonne- en windenergie vastgesteld. Het beleid vindt u hier.(externe link) 

Alleen zonneparken binnen zoekgebieden

Zonne- en windparken mogen alleen ontwikkeld worden in de daarvoor aangewezen zoekgebieden. De gemeenteraad heeft twee zoekgebieden aangewezen waar zonneparken ontwikkeld mogen worden. In lijn met het coalitieakkoord 2022-2026 heeft het college op 29 november 2022 besloten geen nieuwe zoekgebieden open te stellen voor grootschalige zonne- en windenergie. Dat betekent dat er op twee plekken zonneparken mogen komen (geen windparken):

Initiatiefnemers kunnen een projectplan indienen wanneer een zoekgebied opgesteld is. Beide zoekgebieden hebben opengestaan en zijn nu gesloten. Er kan momenteel dus geen nieuw projectplan worden ingediend voor deze zoekgebieden.

Gebied Groenewoud/ A58/ Proosbroekweg was eerder aangewezen als zoekgebied voor zonne-energie maar dit is teruggedraaid. Dat betekent dat in dit gebied geen zonnepark komt.

Zonneparken moeten voldoen aan het beleid

In het beleid voor het grootschalig opwekken van zonne- en windenergie zijn belangrijke ‘spelregels’ opgenomen over hoe, waar en hoeveel zonne- en windenergie opgewekt kan worden. Belangrijke uitgangspunten zijn:

  • Bij voorkeur een coöperatieve ontwikkeling
  • We streven naar 50% lokaal eigendom
  • De omgeving wordt maximaal betrokken bij de ontwikkeling van het park
  • De opbrengsten worden eerlijk verdeeld: omwonenden profiteren dus mee van de zonne- en windenergie. 

Ook stellen we ‘ruimtelijke eisen’, bijvoorbeeld aan de locatie waar een zonnepark mag komen (binnen de zoekgebieden), hoe groot een zonnepark mag zijn en de landschappelijke inpassing. Ook mag het park geen negatieve gevolgen hebben voor de natuur.

Alle voorwaarden vindt u hier in het beleid.(externe link)

Het proces om een zonnepark te ontwikkelen hebben we ook vastgelegd

Iedereen kan een zonnepark ontwikkelen: commerciële zonontwikkelaars, inwoners, bijvoorbeeld door een coöperatie op te richten, of een combinatie van beide. In ons beleid hebben we opgenomen dat de initiatiefnemer sowieso onderstaande stappen moet doorlopen:

Het beleid is opgesteld met input van onze inwoners

Het beleid voor het grootschalig opwekken van zonne- en windenergie hebben we samen met de Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden) ontwikkeld. Daarbij hebben we inwoners en andere stakeholders gevraagd wat zij belangrijk vinden en dit opgenomen in het beleid. Ook hebben we onderzoek laten doen naar de beste locaties voor deze ontwikkelingen en de effecten op het milieu. Dat onderzoek heet een Plan MER. Zo zijn we tot onze keuzes gekomen.

Meer weten over dit onderwerp?

We houden u graag per e-mail op de hoogte van de ontwikkelingen over de zoekgebieden. Meldt u zich aan voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar duurzaamheid@oirschot.nl met als onderwerp: 

  • ‘Aanmelding e-maillijst Oirschot-West’ voor zoekgebied Oirschot-West. 
  • ‘Aanmelding e-maillijst Kriekampen’ voor zoekgebied Kriekampen.