Help mee om onze gemeente de Publieksprijs Beste Erfgoed Gemeente 2025 te laten winnen

Gemeente Oirschot is samen met Alphen aan de Rijn en Tilburg genomineerd voor de pretentieuze landelijke prijs: Beste Erfgoed Gemeente 2025. Help ons op weg naar de publieksprijs en breng uw stem uit!

De gemeente Oirschot heeft heel veel tradities, zoals de gildebegrafenissen, de solexrace tijdens de kermis in Middelbeers, de processie naar de Heilige Eik op tweede pinksterdag en de borden die voor het huis worden geplaatst als er een kindje geboren is of als er nieuwe mensen in de straat zijn komen wonen. Al deze tradities geven onze gemeente kleur en scheppen een fijn woonklimaat. Bij deze tradities zijn veel inwoners actief. Zonder deze vrijwilligers zou het erfgoed in onze gemeente niet zo levendig zijn. Daarom wil de gemeente Oirschot graag de Publieksprijs Beste Erfgoed Gemeente 2025 winnen.

Levend erfgoeddorp

Tradities worden van generatie op generatie doorgegeven. Denk maar eens aan carnaval, Sinterklaas en de kermis. Deze feesten werden al in de middeleeuwen gevierd. Tegenwoordig spreekt men van immaterieel erfgoed. Dat komt omdat tradities tegenwoordig officieel een tak van erfgoed zijn geworden. Een bijzondere tak, want tradities kun je niet net als gebouwen en museumvoorwerpen beschermen door ze onder een stolp te zetten. Tradities moeten levend blijven. Vandaar dat men spreekt van immaterieel, niet tastbaar, erfgoed.

Trots op erfgoed

Oirschot heeft als een van de allereerste gemeenten beleid gemaakt om het immaterieel erfgoed te beschermen en de mensen die dit erfgoed koesteren te helpen hun traditie door te geven aan volgende generaties. Onlangs werd het ‘Kaarsje aansteken bij Maria van de Heilige Eik’ als eerste op het Immaterieel Erfgoed Register ingeschreven. De gemeente Oirschot is trots op zijn erfgoed en rijkdom aan tradities en al die mensen die zich er voor inzetten. Geef daarom als blijk van waardering voor al deze mensen uw stem. 

Stem op de gemeente Oirschot