Iedereen heeft recht op een veilig thuis. Toch zijn in Nederland veel mensen het slachtoffer van geweld dat gepleegd wordt door iemand uit huiselijke kring. Denk aan (ex)partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Vormen van huiselijk geweld zijn onder andere kindermishandeling, ouderenmishandeling, partnergeweld en eergerelateerd geweld. Het kan iedereen overkomen en iedereen kan er getuige van zijn.

Weinig slachtoffers van (ex-)partnergeweld en kindermishandeling durven erover te praten. Vaak is het nodig dat de omgeving ingrijpt om het geweld te stoppen. In alle gevallen is het belangrijk dat u hulp zoekt. Herken de signalen en bel VeiligThuis voor advies. Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf.

Waar moet u op letten?

Huiselijk geweld is niet altijd direct zichtbaar. Deze signalen wijzen mogelijk op een slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling:

  • heeft vaak verwondingen, zoals blauwe plekken, bijtwonden, kneuzingen en brandwonden (en probeert dit te bedekken met kleding)
  • is vaak vermoeid, angstig of depressief
  • wordt vernederd waar anderen bij staan
  • heeft vaak hoofdpijn, maagpijn en andere gezondheidsklachten
  • geeft vaak aan dat hij / zij iets niet mag
  • is schrikachtig en vindt het moeilijk oogcontact te maken
  • heeft weinig contacten buitenshuis
  • verzint vaak smoesjes
  • heeft dikwijls moeite zich te concentreren

WIJzer

Met vermoedens van huiselijk geweld kunt u terecht bij WIJzer, dit kan ook anoniem.

Het is altijd goed om contact op te nemen. WIJzer geeft ook trainingen aan professionals (zoals op scholen en kinderdagverblijven) en vrijwilligers over hoe om te gaan met signalen en vermoedens van huiselijk geweld.

Team Wijzer is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 09.00-17.00 uur op 0499 335 142 en tijdens de spreekuren op hun locatie aan de Oude Grintweg 3b te Oirschot.

Logo WIJzer

Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor alle mensen die hun verhaal willen vertellen. Ze zijn 7 dagen er week, 24 uur per dag beschikbaar en te bereiken via het landelijk telefoonnummer 0800 2000 (gratis).

De eerste stap naar een oplossing is erover praten. Veilig Thuis kan goed inschatten wat in een bepaalde situatie het beste is om te doen. Vaak is advies genoeg, soms is het verstandig om hulpverlening in te schakelen. Het is altijd goed om te bellen, dat kan ook anoniem.