In het energiebeleid is de doelstelling opgenomen ‘Oirschot energieneutraal in 2040’. Dit betekent dat alle energie die we dan gebruiken duurzaam opgewekt wordt.

In 2018 heeft de gemeenteraad van Oirschot het energiebeleid(externe link) en de doelstelling ‘Oirschot energieneutraal in 2040’ vastgesteld. Dit betekent dat alle energie die we dan gebruiken duurzaam opgewekt wordt zodat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten. Dit is een forse opgave, een opgave die we kunnen beperken door zo veel mogelijk op energie te besparen. Want de energie die we niet nodig hebben hoeven we ook niet op te wekken. Om in 2040 energieneutraal te zijn is de opgave dan ook maximaal energie besparen en daarnaast de nog benodigde energie duurzaam op te wekken.

In Oirschot is bijna 40% van het energieverbruik in de gemeente Oirschot afkomstig van de snelweg A58. Dat is een aanzienlijk deel. Het grootste deel van het verkeer op de A58 reist niet van of naar Oirschot en de gemeente kan er niet of nauwelijks invloed op uitoefenen. Daarom wordt in de doelstelling van het energiebeleid het aandeel van de snelweg A58 buiten beschouwing gelaten.

Ons doel moeten we samen behalen en vraagt om een bijdrage van de gemeente, inwoners en bedrijven. Zo gaan we samen op weg naar een duurzaam Oirschot!

Besluit energiebeleid Oirschot(externe link)

We hebben als doel om alle energie die verbruikt wordt binnen de gemeente Oirschot duurzaam op te wekken. Uiteindelijk willen we 100% duurzame energie opwekken en gebruiken.

​​​​​​Meer dan de helft van de verbruikte energie in Oirschot wordt veroorzaakt door verkeer en vervoer. Daarvan is het grootste deel (bijna 40% van Oirschots energieverbruik) toe te schrijven aan de weggebruikers van de A58 (grotendeels doorgaand verkeer en wordt buitenbeschouwing gelaten). Huizen en gebouwen zorgen voor bijna 30% van het energieverbruik. Daarom zet de gemeente in op het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Uw eigen woning verduurzamen? Op ons duurzaam gemeenteloket(externe link) vindt u handige adviezen en onafhankelijke informatie.

Het overgrote deel van de woningen en gebouwen in Oirschot wordt nog verwarmd met aardgas. Het is belangrijk dat we daar in de komende jaren verandering in brengen. Huizen en gebouwen in Oirschot moeten steeds meer verwarmd worden met (hybride) warmtepompen. Lees hier meer over de warmtetransitie in Oirschot.

In Oirschot heeft een derde van de woningen al zonnepanelen. Daarmee zijn we goed op weg; het is meer dan gemiddeld in Nederland.

Daarnaast hebben alle scholen in Oirschot (zeven basisscholen en één middelbare school) zonnepanelen.

Een energielabel zegt iets over de energetische kwaliteit van de woning. A++ woningen zijn zeer energiezuinige woningen. Huizen met een G-label zijn juist zeer slecht geïsoleerd.

Stappenplan naar een energieneutraal Oirschot in 2040.