Iedereen wil zich veilig voelen. U wil als volwassen mens worden behandeld. Ook als u dementie heeft. Dat begrijpen de meeste mensen wel. Toch kan dat in de praktijk best lastig zijn. Hoe praat u tegen iemand met dementie? Wat moet u doen? En wat juist niet?

Hoe u praat tegen iemand met dementie?

Iemand met dementie verliest soms de betekenis van woorden. Als dit gebeurt, kunt u helpen door op een andere manier te praten. Niet wát u zegt is belangrijk, maar hóe u het zegt. De toon van uw stem, uw lichaamstaal en de omgeving zorgen dat iemand met dementie u toch begrijpt.

Neem iemand met dementie serieus

  • Laat mensen met dementie in hun waarde en neem hen serieus. Wees belangstellend en ga zo veel mogelijk mee in hun beleving.
  • Stel uzelf voor en vertel wat u komt doen. Een naambordje kan helpen. Iemand met dementie herkent u mogelijk niet (meer).
  • Praat in korte zinnen. Stel één vraag per keer. Wacht even totdat u reactie krijgt. Kijk of zij jou begrijpen.

Stel iemand met dementie gerust

  • Maak oogcontact of leg voorzichtig even uw hand op de arm van de persoon met dementie voordat u iets zegt.
  • Vraag toestemming ("vindt u het goed als...") voordat u handelt. Dat stelt gerust en zo laat u de regie bij de persoon met dementie.
  • Geef complimentjes! Zo krijgt iemand het gevoel iets (nog) goed te kunnen en daardoor groeit de eigenwaarde.

Meer informatie over het onderwerp dementie in onze gemeente en links naar informatieve sites vindt u op www.dementievriendelijkoirschot.nl(externe link)

Tekening Opa & Oma Bankje
Illustratie van Fay van Voorenberghe ©