Omgevingsplan aanpassen
Wat is het?
In een omgevingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Het bepaalt wat je mag bouwen en hoe gebouwen en terreinen gebruikt mogen worden.
Wijkt uw initiatief af van de regels in het omgevingsplan? Soms is het mogelijk om de regels in het omgevingsplan hiervoor te wijzigen. U kunt daarvoor een principeverzoek indienen. Het college neemt dan, voordat u grote kosten gaat maken, een principebesluit of zij voor uw plan wil meewerken. Een belangrijk punt bij deze beslissing is of uw plan past binnen de Omgevingsvisie of ander vastgesteld beleid. Let op! Aan een principeverzoek zijn kosten verbonden.
Hoe werkt het?
Stap 1: u heeft een idee
U komt met uw vraag of idee bij de gemeente. Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek. Wij toetsen in eerste instantie of uw idee past binnen de doelen en ambities van de gemeente Oirschot. Als het nodig is, plannen we met u een afspraak om uw idee verder door te spreken.
Stap 2: participatie
Als uw plan past binnen onze doelen en ambities, adviseren wij u om in gesprek te gaan met mensen die gevolgen ondervinden van uw plan. Denk bijvoorbeeld aan buren. Dit heet participatie. Zo voorkomt u verrassingen en u krijgt inzicht in de zorgen die leven. Meestal is participatie niet verplicht, maar we moedigen het wel aan. Is het wel verplicht, dan hoort u dat tijdens het vooroverleg. In de Notitie inwonerparticipatie leest u welke stappen u kunt volgen.
Stap 3: principeverzoek
Wanneer uw plan wél past binnen onze visie, maar níet past binnen de regels van het omgevingsplan, kunt u een principeverzoek indienen. Meer informatie over de indieningsvereisten en de kosten vindt u op de pagina over het principeverzoek.
Stap 4: wijzigen van het omgevingsplan
Als de haalbaarheid van uw plan positief wordt beoordeeld, is het aan u om een wijziging van het omgevingsplan op te laten stellen door een deskundig bureau. De gemeente Oirschot laat weten waaraan dit moet voldoen.
Stap 5: vaststelling wijziging omgevingsplan
Nadat het concept is aangepast of aangevuld, komt de ontwerpwijziging ter inzage te liggen. Belanghebbenden kunnen dan in de vorm van een zienswijze een reactie op het plan indienen. Na een eventuele aanpassing van het ontwerp wordt het plan vastgesteld door de gemeenteraad.
Wat kost het?
De kosten voor het behandeling nemen van een principeverzoek en het in behandeling nemen van een wijzigingsplan, eventueel vermeerderd met externe advies- en/of onderzoekskosten vindt u terug in de legesverordening.
Vragen? Wij helpen u graag!
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Ellen Rokven
Medewerkster Klantcontactcentrum