De boodschappen zijn duurder geworden, de energierekening is flink gestegen. Het is voor veel mensen steeds lastiger om met hun inkomen iedere maand rond te komen. Er zijn verschillende regelingen om inwoners hierbij te ondersteunen. 

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor iedereen een prijsplafond op gas en elektriciteit voor alle huishoudens en kleinverbruikers. Dit betekent dat iedereen tot een bepaald verbruik, een lager tarief betaalt voor gas en elektriciteit. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens het tarief zoals opgenomen in hun energiecontract. 
Het prijsplafond voor gas wordt maximaal €1,45 per kuub, tot een verbruik van 1200 kuub per jaar. Het tarief voor elektriciteit wordt gemaximaliseerd tot €0,40 per KWh bij een maximum verbruik tot 2.900 KWh.

Eenmalige energietoeslag 2023

Het kabinet heeft aangekondigd dat er ook in 2023 een eenmalige energietoeslag komt voor inwoners met een laag inkomen. De landelijke richtlijn voor de energietoeslag 2023 is nog niet bekend. Het is daarom nog niet mogelijk om de energietoeslag al aan te vragen. Zodra er meer informatie bekend is, kunt u dit lezen op www.kempengemeenten.nl/energietoeslag(externe link) 

Bijzondere Bijstand

Wat als u ondanks het prijsplafond uw energierekening niet meer kunt betalen? Dan heeft u misschien wel recht op bijzondere bijstand voor uw energiekosten. 
De beoordeling voor bijzondere bijstand is strenger dan voor de energietoeslag. Er wordt gekeken of uw energiekosten boven het prijsplafond uitkomen en in hoeverre u deze met uw inkomen en uw spaargeld zelf kunt betalen. Ook met een hoger inkomen kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor een deel van uw  energierekening. Kijk voor meer informatie op www.kempengemeenten.nl/bijzondere-bijstand(externe link) of neem contact op met de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening via 0497 74 55 44.

Spreekuren voor ondersteuning

U kunt veel dingen zelf regelen, maar soms is het fijn als u ondersteuning krijgt van iemand die met u mee-kijkt. Bijvoorbeeld om te zien waar u recht op hebt. Neem dan contact op met het Sociaal Raadslieden Werk. De raadslieden draaien spreekuren bij u in de buurt. U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen: 0499-335142 of info@wijzer-oirschot.nl

Logo WIJzer in een Blauwe pijl naar rechts wijzend

Dorpsondersteuners

In elke dorpskern van onze gemeente is een dorpsondersteuner actief. De dorpsondersteuner helpt u graag of wijst u de weg. Ze zijn er voor financiële hulpvragen maar ook voor andere vragen. Hebt u een vraag voor de dorpsondersteuner, dan kunt u hen rechtstreeks benaderen. Kijk voor de contactgegevens van de dorpsondersteuner in uw kern op de website van WIJzer. 

Zet de verwarming lager