Wat is de Regionale Energiestrategie?

In Nederland is er een klimaatakkoord. Daarin staan meer dan 600 afspraken om minder broeikasgassen uit te stoten. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om aan die afspraken te voldoen maken 30 energieregio’s plannen. Zo’n plan heet Regionale Energiestrategie: RES. In die plannen staat hoe de regio’s meer duurzame energie en minder aardgas gaan gebruiken. Dat is de energietransitie.

In november 2021 heeft de gemeenteraad van Oirschot de RES 1.0 vastgesteld(externe link). Iedere 2 jaar worden de vorderingen van de regionale plannen aan het Rijk verstuurd. Daarnaast wordt gewerkt aan een update van de Regionale Energiestrategie (RES 2.0).

Regionale Energiestrategie MRE in beeld(externe link)

Van strategie naar uitvoering

De eerste Regionale Energiestrategie, de RES 1.0, is vastgesteld. Tijd om snelheid te maken. De afspraken en ambities uit de RES worden uitgevoerd. De 21 gemeenten, de 2 waterschappen en de provincie steken de handen uit de mouwen. Want in de Metropoolregio Eindhoven willen we meer energie besparen, meer duurzame energie opwekken en gebruikmaken van de beschikbare duurzame warmtebronnen. Om dit mogelijk te maken, starten er diverse projecten. In elk project werken verschillende gemeenten samen. Soms zijn dit buurgemeenten, soms zijn dit gemeenten met dezelfde ambities. Met andere woorden: gemeenten kiezen voor projecten die aansluiten bij hun lokale energiedoelen. Gemeenten kunnen later aansluiten bij een lopend project. Zo ontstaan er verschillende coalities van deelnemende gemeenten. We noemen dit de ‘coalitions of the willing’. De strategische werkgroepen en het Programmateam ondersteunen de coalities en bewaken de voortgang. Afhankelijk van de opdracht werken de gemeenten samen met de netbeheerder, het bedrijfsleven, de wetenschap en/of andere maatschappelijke partners. Bij verschillende projecten worden inwoners, ondernemersverenigingen, VVE’s of wijkverenigingen betrokken. Kortom, samen werken we aan de uitvoering van de RES. De projecten staan in het Samenwerkings- en Uitvoeringsprogramma. Dit programma wordt deze zomer gepubliceerd en daarna actueel gehouden. Wat is de Metropoolregio Eindhoven?

In Zuidoost-Brabant werken we samen als Metropoolregio Eindhoven: MRE. Samen met de MRE-gemeenten werken we aan een RES. De RES van de MRE is een samenwerking van de gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre, de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, de provincie Noord-Brabant en Enexis Netbeheer.

Is de RES belangrijk?

Iedereen gaat iets merken van de energietransitie. Er komen zonnevelden en windmolens. Huizen worden anders verwarmd. Maar de energietransitie levert vooral veel op. Een schonere wereld met een gezonde lucht en een niet te heet klimaat. En met een nieuwe, groene economie. De opgave is groot, het belang ook. In Nederland werken we samen aan onze toekomst en aan die van onze kinderen.

Meer weten over onze RES?

Op de website van de MRE(externe link) vindt u de belangrijkste informatie over de RES van de MRE.

Ga naar website(externe link)