Samen op weg naar een duurzaam Oirschot: hier kan het!

Maakt u zich weleens zorgen over de energierekening? En wilt u een comfortabelere woning die koel is in de zomer en lekker warm in de winter? U bent niet de enige. In de gemeente is er daarom al veel gebeurd om woningen te verduurzamen. Woningen worden beter geïsoleerd, goede ventilatie wordt aangelegd en op meerdere daken liggen zonnepanelen. Ook letten steeds meer buren op hun energieverbruik en houden ze rekening met wanneer ze energie verbruiken. Zo werken we samen aan een duurzaam Oirschot. Ontdek hoe anderen hun woning verduurzamen en hoe de gemeente u hierbij helpt.

'Dit is duurzame luxe'

Bekijk de video of lees Carel zijn verhaal onder de video.

Carel van den Berk uit Oirschot maakte zijn woning levensloopbestendig én energieneutraal. Hij vertelt over hoe hij het aanpakte, het verbluffende resultaat en hoe u eenvoudig de eerste stappen in het verduurzamen van uw woning kunt zetten.

“In 1980 zijn mijn vrouw en ik gaan wonen in onze woning in De Notel, aan de rand van de Mortelen. De ligging nabij dit mooie natuurgebied is geweldig. Alle vogels komen hier voedsel zoeken waardoor ik een scala aan vogelsoorten in mijn tuin spot. Ik woon hier met veel plezier en wil niet weg. Vandaar dat we besloten de woning levensloopbestendig te maken en meteen te verduurzamen.”

Geen half werk

Carel nam geen halve maatregelen en begon met een complete verbouwing van de begane grond, zodat daar geslapen en geleefd kan worden. Tijdens die ‘combi-verbouwing’ werden meteen allerlei slimme verduurzamingsmaatregelen genomen: “We begonnen met het isoleren van de spouwmuren met epoxy foam. Dat verhoogt het comfort in huis, dat merkten we meteen. Daarbij is de vloer extra geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming, die wordt verwarmd door de warmtepomp die ook werd geïnstalleerd. De pomp verwarmt via de vloerverwarming het hele huis. Daarnaast levert hij ook warmte aan de enige overgebleven radiator, in de badkamer boven. De rest van de radiatoren zijn weggehaald, helemaal niet meer nodig.”

Carel van den Berk voor zijn verduurzaamde woning.
Carel van den Berk voor zijn verduurzaamde woning.

En daar liet Carel het niet bij: “Het dak is geïsoleerd met hoogwaardig isolatiemateriaal dat ook gebruikt wordt in de ruimtevaart. Het gebruiksvriendelijke materiaal heeft een optimale isolatiewaarde, kon vanaf de buitenkant worden aangebracht en er is geen hoogteverschil met het dak van de buren. Het dak ligt trouwens ook vol met zonnepanelen, 27 stuks”, vertelt Carel zichtbaar trots.

Boven verwachting

Is het het geld, de moeite en het eventuele ongemak van verbouwen waard? Wat Carel betreft, dubbel en dwars: “Het comfort, het feit dat we nu nul op de meter hebben en de levensloopbestendigheid die het ons opleverde, hebben onze verwachtingen overtroffen. Het comfort is meer dan optimaal. Daarbij ging de verbouwing razendsnel. Ook qua financiering is er veel mogelijk, bijvoorbeeld bij de bank door de overwaarde van je woning te gebruiken voor een duurzame
verbouwing of via een duurzaamheidspotje van de overheid. Daardoor is de conclusie al snel: waarom heb ik dit niet eerder gedaan?” Bovendien leverde de verbouwing Carel financieel voordeel op dankzij een lagere energierekening.

Lucratief advies

Carel schatte van tevoren in dat de hoeveelheid energie die hij zou opwekken, op zou wegen tegen zijn verhoogde energieverbruik door de komst van de warmtepomp. Dat pakte anders uit, vertelt Carel: “Mijn energieverbruik is nu lager dan het energieverbruik van vroeger, voor ik de warmtepomp had. De energie voor mijn warmtepomp is als het ware gratis.” Carel verklaart het positieve verschil doordat hij oude energieslurpende apparaten zoals de tv verving door energiezuinige alternatieven. Dat deed hij nadat een inspecteur van KempenEnergie hem zei dat hier mogelijk winst te behalen viel. Carel: “Ik adviseer om op tijd te beginnen met inlezen en kennis ophalen. Dat kan bijvoorbeeld bij Vereniging Eigen Huis en door vergelijkingssites te bezoeken. Ook weten de mensen van KempenEnergie van de hoed en de rand, bijvoorbeeld over betrouwbare leveranciers en energie besparen.”

Tips voor buurtgenoten

En dat is niet het enige advies dat Carel in huis heeft: “Als je wilt beginnen met verduurzamen, start dan met isolatie aanbrengen in de gevel. Dat heeft meteen een positief effect op je wooncomfort. Mijn tweede tip is om de hele woning van dubbel glas te voorzien. En ga na of het loont om bepaalde elektrische apparaten in huis te vervangen door energiezuinige alternatieven.”

Samen verduurzamen

Verder raadt Carel buurtgenoten met zonnepanelen aan om zoveel mogelijk energie te verbruiken wanneer de zon schijnt: “Zet een wasje aan als de zon op je zonnepanelen staat, kook wat eerder. ls je jezelf dat soort dingen nu 
aanleert, heb je straks minder last van het afschaffen van de salderingsregeling.” Carel zelf heeft ook nog een duurzaam voornemen om zijn opgewekte zonne-energie optimaal te benutten. “Ik overweeg een elektrische auto aan te schaffen. Als de salderingsregeling ophoudt, kan ik met mijn overige zonne-energie de auto opladen. Directe invloed op politieke beslissingen heb ik niet, maar we kunnen er wel samen op inspelen.”

Verduurzaamd dorpshuis Oostelbeers

Informatiebijeenkomsten bij u in de buurt

Wilt u verduurzamen en zo uw woning comfortabeler maken en uw energierekening verlagen? Dat kan op rigoureuze wijze zoals Carel van den Berk deed, maar u kunt ook met kleine maatregelen beginnen. Ontdek alles wat u moet weten tijdens een of meerdere van de gratis informatieavonden die de gemeente Oirschot organiseert. We bieden verschillende bijeenkomsten aan, die u op locatie of online kunt volgen. De experts van KempenEnergie vertellen u steeds over een ander relevant verduurzamingsthema.

Agenda 'Hier kan het'-informatieavonden
 

Hoe haal ik meer uit mijn zonnepanelen? & energiemanagement

  • Maandag 12 mei, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Merel lunchroom, De Loop 67 in Oirschot & online

Verduurzamen voor de doe-het-zelver

  • Maandag 19 mei, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Ons, plek om te zijn, Doornboomstraat 32 in Middelbeers & online

Isoleren en ventileren doe je zo!

  • Woensdag 18 juni, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Merel lunchroom, De Loop 67 in Oirschot & online

Warmtepomp: is dat wat voor mij?

  • Maandag 23 juni, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Ons, plek om te zijn, Doornboomstraat 32 in Middelbeers & online

Hoe haal ik meer uit mijn zonnepanelen? & energiemanagement

  • Maandag 1 september, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Ons, plek om te zijn, Doornboomstraat 32, Middelbeers & online

Warmtepomp: is dat wat voor mij?

  • Maandag 15 september, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Merel lunchroom, De Loop 67, Oirschot & online

Verduurzamen voor de doe-het-zelver

  • Woensdag 1 oktober, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Merel lunchroom, De Loop 67, Oirschot & online

Isoleren en ventileren doe je zo!

  • Maandag 20 oktober, 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Locatie: Bij Ons, plek om te zijn, Doornboomstraat 32 in Middelbeers & online

Aanmelden

Aanmelden is gratis, maar wel noodzakelijk. Zo weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten. Bij onvoldoende aanmeldingen kan de bijeenkomst worden verplaatst of afgelast. Ook kunnen we, als het drukker wordt dan verwacht, op tijd een grotere zaal regelen. U kunt de bijeenkomsten ook online volgen – ook daarvoor is aanmelden verplicht. Aanmelden kan via het online aanmeldformulier

Samen op weg naar een duurzaam Oirschot: hier kan het!