Voorschriften voor de gebruikers

1.    Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR methode

  •  S = Signaleer.
  • A = Alarmeer de politie via 0900-8844 of eventueel112. Ook als iemand wil gaan inbreken of een auto gaat weghalen, dan mag altijd 112 gebeld worden.
  • A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen. Daarna kunnen de andere leden aanvullen als zij ook iets gezien of gehoord hebben.
  • R = Reageer. De bedoeling is dat we de plannen van een verdacht persoon verstoren. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon of zet de lichten aan in je woning.

2.    Laat door middel van een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 112 of 0900-8844 al gebeld is!
3.    Gebruik deze WhatsApp-groep alleen waar deze bedoeld is en niet voor onderlinge contact/privéberichten. 
4.    Stuur alleen een bericht als het noodzakelijk is. Stuur bijvoorbeeld geen berichten over gevonden voorwerpen of een weggelopen hond. Stuur die berichten vooral via je privé WhatsApp naar elkaar. 
5.    Reageer niet onnodig op berichten van de anderen in de groep. Doe dit alleen als het ook daadwerkelijk iets toe voegt.
6.    De kracht van deze WhatsApp-groep is dat er nagenoeg geen communicatie over plaats vindt. Als er daadwerkelijk een bericht komt, is iedereen alert!
7.    Ook foto’s mogen verstuurd worden, bijvoorbeeld van een verdacht persoon of verdachte auto in de wijk.
8.    Er kunnen ook berichten van de politie over de app komen. Bijvoorbeeld om uit te zien naar een auto, maar ook of de groepsleden iets of iemand gesignaleerd hebben.

•    Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 16 jaar. 
•    Deelnemers zijn woonachtig of werken in het gebied. 
•    Afmelden voor de WhatsApp-groep dien je zelf te doen door ‘de groep te verlaten’. 
•    WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 of 0900-8844 gedaan wordt. De app wordt dus niet 24/7 door de politie uitgelezen.
 

Voorschriften voor de coördinator

  1. De coördinator maakt de groep aan en voegt de deelnemers toe, hij heeft een overzicht van de deelnemers in zijn groep met naam en telefoonnummer. De naam van de groep begint altijd met Veilig, gevolgd door de Buurtnaam.
  2. De coördinator zorgt dat de regels die opgesteld zijn voor de gebruikers worden nagestreefd in zijn groep. Hij spreekt zijn groep aan als hiervan wordt afgeweken.
  3. De coördinator zit ook in de WhatsApp-groep van de overkoepelende regiegroep. In Oirschot heet deze groep: Veilig Gemeente Oirschot
  4. Indien de coördinator vindt dat een melding ook voor andere gebieden van belang kan zijn, stuurt hij deze door naar de regiegroep. Vervolgens sturen de andere coördinatoren deze melding door naar de eigen groep als dit ook voor hun gebied van belang is of kan gaan worden.
  5. Indien vanuit de politie of gemeente een melding komt, wordt deze verstuurd naar de regiegroep. De coördinator stuurt deze vervolgens door naar zijn eigen groep.