College: zet volgende stap in fusieproces
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een volgende stap te zetten naar een mogelijke fusie. De gemeenteraad beslist hierover op 1 juli 2025. Ook in de gemeente Best vindt dan besluitvorming plaats. Adviesbureau & Van de Laar voerde in de eerste helft van dit jaar meerdere onderzoeken uit. Hun conclusie: samenvoegen is een kansrijke stap voor de inwoners en ondernemers in beide gemeenten, nu en in de toekomst.
Waarom dit voorstel?
Als gemeente zijn wij er voor u als inwoner en ondernemer. U moet erop kunnen vertrouwen dat u goed geholpen wordt. Om dat ook in de toekomst te garanderen, is het volgens het college van Oirschot verstandig om samen te gaan met de gemeente Best. Hieronder leest u waarom:
- Onze gemeente ligt in de Brainportregio. Een gebied waar veel grote bedrijven en onderwijsinstellingen zijn gevestigd. Door de economische groei, willen steeds meer mensen hier wonen en werken. Ook in de gemeente Oirschot. Dat betekent meer woningen, meer vergunningaanvragen, meer paspoorten, meer verkeer, meer mensen die zorg nodig hebben en meer behoefte aan voorzieningen, zoals scholen, sport en cultuur. Voor een kleine gemeente als Oirschot is het moeilijk om al onze taken goed uit te voeren. Het bundelen van krachten met de gemeente Best biedt kansen om deze groeiende vraag beter op te vangen.
- Door beide organisaties samen te voegen, kunnen we kwetsbaarheden beter opvangen, zoals uitval door ziekte, verlof of verloop. Beide organisaties hebben namelijk te weinig personeel, veel taken worden uitgevoerd door één medewerker en de gemeenten zijn teveel afhankelijk van tijdelijke inhuurkrachten.
- Door te fuseren kunnen we ons personeelsbeleid professionaliseren, beter inzetten op werving en selectie, en meer aandacht besteden aan het binden van medewerkers. Zo kunnen we kennis en ervaring behouden.
- Beide gemeenten beschikken over kwaliteiten die elkaar aanvullen en versterken. Zo voert Best veel taken zelf uit die Oirschot uitbesteedt, bijvoorbeeld op het gebied van werk en inkomen. Daarnaast is de gemeente Oirschot meer gespecialiseerd in onderwerpen die te maken hebben met bijvoorbeeld het landelijke gebied.
- Gemeenten Best en Oirschot werken op veel gebieden al samen, bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid, verkeer, privacy, toezicht en handhaving. Hierdoor hoeven we niet meer vanaf nul te beginnen. Deze samenwerkingen verlopen goed en leveren in de dagelijkse praktijk veel meerwaarde op.
- Door samen te voegen, vergroten we de stem van onze inwoners in de regio. Veel belangrijke onderwerpen worden namelijk regionaal behandeld. Denk aan verkeer, woningbouw en beschikbaarheid van elektriciteit. Als Best en Oirschot fuseren, vormen we met ruim 50.000 inwoners de derde gemeente van de Brainportregio. Daarmee versterken we onze invloed.
- Door te fuseren kunnen financiële tegenvallers beter worden opgevangen, zonder dat dit direct ten koste gaat van voorzieningen of uw woonlasten.
Wat vinden inwoners?
In beide gemeenten zijn inwoners actief betrokken bij het onderzoek. Via bijeenkomsten, de weekmarkt en een onlinevragenlijst kon u uw mening geven. De vragenlijst is door inwoners van onze gemeente 791 keer ingevuld. In de gemeente Best bedroeg dit aantal 949. Wat viel op?
- Inwoners zien kansen.
De organisatie wordt sterker, de dienstverlening verbetert en de gemeente kan meer invloed uitoefenen op woningbouw. Ook verwachten inwoners dat voorzieningen behouden blijven of zelfs beter worden. - Tegelijkertijd zijn er zorgen.
Blijft het dorpsgevoel bestaan, is de dienstverlening straks nog wel dichtbij en hebben de kleine kernen straks nog wel voldoende invloed?
Deze signalen nemen we serieus. Ze vormen de basis voor de volgende fase, waarin we opnieuw met u in gesprek gaan.
Hoe nu verder?
Op 3 juni kunt u bij de gemeenteraad inspreken over het voorstel. Wilt u hiervan gebruikmaken? Neem dan uiterlijk 30 juni voor 16.00 uur contact op via griffie@oirschot.nl of 088 - 497 07 95. Het voorstel wordt op 18 juni voor het eerst besproken door de gemeenteraad. Op 1 juli nemen beide gemeenteraden een besluit.
Als beide gemeenteraden positief zijn, wordt in het najaar van 2025 een plan opgesteld. Hierin staat hoe de nieuwe gemeente eruit gaat zien op thema’s als wonen, zorg en bereikbaarheid en wat de financiële gevolgen zijn. We noemen dit plan een herindelingsontwerp. U kunt daarover meedenken. Ook bij het kiezen van de naam voor de nieuwe gemeente. Zo bouwen we samen verder aan een sterke, toekomstbestendige gemeente.
Beoogde datum: 1 januari 2028
Als de gemeenteraden akkoord gaat met het herindelingsontwerp, dan kunt u eind dit jaar op het plan reageren (zienswijzen). Deze reacties worden verwerkt in het plan en in maart 2026 aan beide gemeenteraden voorgelegd voor een definitief besluit. Is de fusie dan een feit? Nee, daarna besluiten de provincie en de Tweede en Eerste kamer hier nog over. Als iedereen positief blijft, wordt de nieuwe gemeente per 1 januari 2028 worden gevormd.
Meer informatie? Ga naar Doemee-oirschot.

